peticio-ordre

Imperativa

Quan vols donar una ordre directa a una persona, ho pots fer amb una frase imperativa. Per exemple, els nebots de la Núria estan jugant al jardí de casa. La Núria veu que comença a ploure, treu el cap per la finestra i els ordena que entrin a casa.

Núria: "Entreu a casa!"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu baixa ràpidament en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ca-) i es manté baixa fins al final de l’enunciat.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu baixa ràpidament en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ca-) i es manté baixa fins al final de l’enunciat.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria és al parc amb la seva neboda. La nena corre i s’allunya. La Núria té angúnia perquè per l’avinguda que hi ha al costat del parc passen molts cotxes. Llavors li diu a la nena que vingui. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que les nebodetes de la Núria li han agafat les seves joies i hi estan jugant. La Núria no vol que les nenes les remenin i els ordena que parin de agafar-les-hi. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara pronuncia una frase amb aquesta mateixa entonació imperativa. Imagina’t que estàs parlant amb el teu nebot. Ell està jugant al pati i veus que comença a ploure. Tu no vols que es mulli i li ordenes “Vine cap a casa!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Imagina’t que estàs parlant amb el teu company de pis. Ja fa dies que és el seu torn de neteja i ell, en canvi, diu que no té res per a fer. Tu li dius “Neteja el pis!”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Imagina’t que ets al menjador de casa amb el teu germà petit. Ell va a classes de música, i d’aquí a uns minuts hi hauria d’anar. Ell, en comptes d’anar-se preparant, et diu que no té ganes d’anar-hi i que vol quedar-se jugant. Mana-li que hi vagi, dient-li “Vés a música!”.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
1
Diferent
0

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que els teus nebots estan jugant a futbol al costat de casa. Ja s’està fent de nit. Com que no vols que estiguin fora de casa tan tard, els crides.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que has fet la compra i arribes a casa. Trobes el teu nebot a les escales i li dius que et pugi una bossa.
Adequada
0
Inadequada
1