pregunta-parcial-ordre

Interrogativa parcial imperativa

Quan li vols donar una ordre amb una queixa afegida a una persona, ho pots fer amb una pregunta parcial. Per exemple, la Núria li demana al seu germà que li faci una feina i no està gaire segura que li farà, perquè ja li ha demanat altres vegades i mai no l’ha ajudat. Llavors li demana, mig enfadada, quan li ho farà.

Núria: "Quan m’ho faràs?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (-ràs) i es manté baixa fins al final de l’enunciat.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu baixa en l’última síl•laba tònica de l’enunciat (-ràs) i es manté baixa fins al final de l’enunciat.
0
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria li ha demanat al seu germà que li arregli la làmpara i li pregunta quan pensa arreglar-la. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que ja fa temps que la Núria li ha deixat la seva bicicleta al Marc i ell encara no l’hi ha tornat. La Núria, mig enfadada, li pregunta quan pensa tornar-l’hi. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que estàs enfadat amb la teva germana perquè no t’ha tornat la teva carpeta i li preguntes quan te la tornarà.
Adequada
1
Inadequada
0
Imagina’t que els has dit moltes vegades als teus nebots que calli, perquè no et deixen escoltar la televisió. Ara t’has mig enfadat i els preguntes per què no callen.
Adequada
0
Inadequada
1