pregunta-total-confirmacio

Interrogativa total de confirmació

Quan ja t’imagines alguna cosa però no n’estàs segur del tot, pots demanar-ne confirmació amb una pregunta. Per exemple, la Núria sap que la seva companya de pis, la Bàrbara, sempre torna a casa a les dues i dina. Un dia la Bàrbara arriba amb molt de retard. La Núria veu que la Bàrbara arriba de pressa i, com que sap que ja passa de la seva hora de dinar, li pregunta si té gana.

Núria: "Que tens gana?"

0
0
0

Com sona? Mira i escolta.

Torna a escoltar la frase que acabes de sentir. Escolta la melodia de la frase: la veu es manté alta fins a l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ga-), on baixa ràpidament. A continuació, es manté baixa fins al final de la frase.

Ara torna a escoltar la frase tantes vegades com vulguis i fixa’t en la gràfica. Mira (i escolta) com la veu es manté alta fins a l’última síl•laba tònica de l’enunciat (ga-), on baixa ràpidament i, a continuació, es manté baixa fins al final de la frase.
0
0
0

Escolta i mira més exemples.

Ara imagina que la Núria veu que la seva companya de pis torna a casa suant per la gran calor que fa i li pregunta si té set. Escolta i mira l’exemple.

Ara imagina que la Núria sap que a la seva companya de pis, la Bàrbara, li agrada moltíssim la síndria. Un dia la Bàrbara torna a casa amb una bossa de la compra de la fruiteria. La Núria veu que a la bossa hi ha una cosa grossa amb forma de pilota i li pregunta a la Bàrbara si comprat una síndria. Escolta i mira l’exemple.
0
0
0

Practica.

Ara hauràs de produir una frase amb aquesta mateixa entonació. Imagina’t que són les 12 de la nit i estàs parlant amb el teu company de pis. Veus que ell badalla i se li tanquen els ulls. Pregunta-li “Que tens son?”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.

Ara imagina’t que el teu germà, el Jaume, aquest matí t’ha dit que vindria a dinar a casa. Ara que és quasi l’hora de dinar i li truques per confirmar-ho. Pregunta-li “Que dinaràs a casa?”. Després de dir-ho, escolta com es pronuncia.
Ara imagina’t que parles amb el teu germà petit, que s’està traient el carnet de cotxe i alguns dies a la setmana fa pràctiques. El veus al vespre i li preguntes “Que has fet pràctiques, avui?”.
0
0
0

Igual o diferent?

Escolta aquestes frases i decideix si l’entonació és la mateixa de la frase que has sentit al vídeo inicial.

Igual
0
Diferent
1
Igual
1
Diferent
0
Igual
0
Diferent
1
Igual
0
Diferent
1

Adequat o no?

Escolta aquestes frases i digues si la seva entonació és adequada al context.

Imagina’t que una teva companya de la feina sol sortir a esmorzar a una cafeteria del barri cada dia a les 10 del matí. Un dia la trobes a un passadís de l’empresa a les 10 del matí, i veus que va abrigada per sortir al carrer. T’imagines que està anant a esmorzar i li ho preguntes.
Adequada
1
Inadequada
0
Adequada
0
Inadequada
1
Imagina’t que el teu company de pis li agraden moltíssim les magdalenes i en menja a totes hores. Un dia tornes a casa, veus que se n’està menjant una i li preguntes si s’està menjant una magdalena.
0
0